Будућност

О будућности сами одлучујете својим радом, учењем и понашањем
Ми смо ту да вам обезбедимо услове и поштујемо вашу личност
       
Наша пролећа издање

Школски часопис „Наша пролећа“


     Давне 1926. године, постављени су први темељи ове данас модерне, савремене васпитно – образовне установе.

Од тада, па све до данас, школа је мењала називе, проширивала просторе, мењала архитектуру. Оно што се није мењало, што је одувек постојао и постоји – то је квалитет, стручност и професионалност радника и професора ове школе. Жеља за радом, квалитетом, марљивошћу и трудом радника свих ових деведесет година, уткана је у бројна постигнућа оних који су завршили ову школу ( свих образовних профила), који су нас афирмисали (а није мали број) на прави начин на многим важним и значајним местима, како у Србији, тако и ван ње.

О томе постоје бројни писани извори, дипломе, али о животу, дружењима, путовањима, колективним и индивидуалним успесима, „о души“ ове школе најбоље можемо сазнати из школског часописа „Наша пролећа“. Некада давно, неких 80 – их година овај часопис је постојао, али је онда уследило затишје.

Године 2009. група ученика, заједно са професорима српског језика, Снежаном Арсић и Томиславом Милићем, долази на идеју, да нешто што је добро треба поново покренути.

Нисмо променили назив часописа, остала су „Наша пролећа“, наша и њихова, али и неких будућих генерација. Данас овај часопис итекако живи. Он је ту да подсети на генерације које су заједно са професорима обележиле једно време, генерације које се школују овде, генерације које нас на најбољи начин представљају и дају пример неким следећим, будућим генерацијама. Наши вредни новинари бележе сваки рад ( а било их је доста) од свечаних академија, представљања генерација које завршавају школовање, стручних екскурзија, секција, секцијског дружења, литерарних и ликовних радова, спортских дешавања, усавршавања, хумора, карикатура, бисера..... Нисмо заборавили ни оне који су поставили темеље ове модерне и успешне школе. Писали смо и о онима који су представљали нашу школу на бројним такмичењима. Учили смо, радили, али се и забављали, правили маскенбале, били одговорни и професионални као прави професори, кроз ђачку самоуправу, али били и хумани у многим ситуацијама.

Листајући већ старе часописе, постајемо још више поносни на све оне младе људе који су били део нас, који су сада већ остварени људи и који нас из мале Жупе представљају у најлепшем светлу чак и у свету. Часопис је подстицај и за садашње али и будуће генерације, да остваре што већи резултат.

Речи ипак не могу описати све оно што је било, што смо осећали, речи су потпуне само са сликом (хвала фоторепортерима).

Уредник часописа „Наша пролећа“
Професор српског језика, Снежана Арсић

Септембар


ПОЉОПРИВРЕДНА ИЗЛОЖБА

Жупа, сваког септембра јесен дочекује у знаку радости и песме кроз манифестацију под називом „Жупска берба“,која се организује од 1963.године.Током овог четвородневног фестивала, Александровац посећује велики број туриста из читаве Србије који су одушевљени,како лепотама града,тако и „напитком“чуваним годинама у жупским подрумима.Шетајући главном улицом могу се видети и посетити различите знаменитости,пре свега фонтана из које непрестано тече најбоље жупско вино,а град је познат по Завичајном музеју,као и по Музеју винарства и виноградарства који илуструје историјски развој „овог заната“. Током манифестације,у холу наше школе се организује Пољопривредна изложба, на којој се поносно истичу пољопривредни производи узгајани с љубављу на жупском тлу,а коју прати и пригодан програм припремљен улагањем великог труда како ученика,тако и професора.
Изложба се у средњој школи поставља већ двадесет година.Њено прво појављивање везано је за давну 1963.годину,а производи које су доносили чланови сеоских задруга били су изложени на градској пијаци.Међутим,све је мање било интересовања и постојала је могућност да нестане,а општина Александровац то је спречила пребацивши је у хол наше школе како бисмо је ми,млади, сачували од заборава.Сви дарови благородне Жупе сабрани у једној просторији красе средњу школу три дана. Поред здраве хране,у постави су и пољопривредне машине које значајно олакшавају рад пољопривредницима,а могу се видети у школском дворишту. Производи се касније прерађују и користе у исхрани ученика,становника дома.Недељу дана пре почетка изложбе,ученици доносе воће и поврће које годинама гаје њихови старији,док нам један мали део поклањају и грађани.
О добро одрађеном послу свакако говори књига утисака,која је сваке године исписана честиткама ученицима и колективу школе на чувању традиције.Новине за следећу изложбу се већ сада осмишљавају,а ми смо сигурни да ће,као и до сада,бити на високом нивоу и радујемо се све већем броју посетилаца.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS

ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКA ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА

У периоду од 9.до 14.септембра 2018.године реализована је екскурзија за ученике трећег разреда на релацији Беч-Праг-Дрезден-Братислава-Будимпешта.У пратњи водича Радета Јанчића ђаци су са својим професорима обишли најлепше евроске градове и упознали другачији начин живота и људе, а поред тога, екскурзија је обухватала и повезивање са старијим временима и историјом Европе, као и обилазак знаменитости престоница.
У Беч су стигли 9.септембра у касним вечерњим часовима и прво су посетили Пратер, један од највећих забавних паркова у овом делу Европе, а потом је уследило и смештање у хотел где су преноћили.Наредног дана су обилазили аустријску престоницу, пре свега Шенбрун, најпосећенију атракцију Беча, раскошну барокну палату и некадашњу летњу резиденцију Хабзбурговаца, затим Природњачки музеј, Ринг Штрасе, трг Марије Терезије, док су поподневне часове провели у улицама Кертнер и Грабен.Уследио је полазак ка Прагу, где су се задржали три дана.Град који лежи на реци Влтави познат је по Карловом мосту, недалеко од Староградског трга, који је,давне 1357.године, подигао краљ Карло IV, а на којем се налази тридесет скулптура религијског карактера.Групу младих ученика посебно је заинтересовала легенда која каже да ко се пољуби са особом коју воли испод великог лука овог моста заувек ће бити заједно са њом.Посећена је и јеврејска четврт, улица Карла IV, Храдчани, Вацлавске намести, а ученици су добили и део дана за шетњу уским прашким улицама и уживање у „трделнику“, чешком слаткишу којим су туристи одушевљени.У Дрездену, главном граду Саксоније, смештеном у долини реке Елбе, обилажена је Цвингер палата, а слободно време је искоришћено за куповину у тржном центру.Братислава је била велико изненађење за ђаке и најјачи утисак на њих је оставио Чумил, радник који провирује из шахте и којем су говорили своје жеље јер је према предању он тај који ће их испунити.Последњи дан је испланиран за обилазак Будимпеште, још једне престонице која лежи на Дунаву, где су имали прилику да виде Трг хероја, мост Ержебет, мађарски парламент, али и цео град у светлима, током ноћне вожње бродом испод седам мађарских мостова.
Након предивних шест дана на екскурзији, уследио је повратак кући.Сада су пред њима фотографије које ће гледати изнова, али и једно велико искуство и прича која ће се препричавати још дуго..

Highslide JS Highslide JS Highslide JS

ПРАТИМО СВОЈИХ ПРЕДАКА СТОПЕ...

      За острво Крф најдубљим емоцијама везани су сви Срби, будући да су се на њему одвијали најдраматичнији догађаји српске историје двадесетог века.У Првом светском рату, након неуспешне херојске одбране пред здруженим бугарским, немачким и аустроугарским снагама, читава српска нација била је принуђена на повлачење јединим слободним правцем-преко Црне Горе и Албаније.Високе планине, хладноћа и глад однели су око две стотине хиљада живота, а једини излаз из таме било је, како кажу,“острво спаса“ или „наша лепа домовина“-Крф, на чије су тло измучени српски војници и цивили први пут крочили јануара 1916.године.На њему су, све до 1918.године функционисале све државне институције, укључујући и Владу на челу са председником Николом Пашићем смештену у хотелу Бела Венеција-једном речју била је то мала Србија.Након опоравка, за који су две године раније мислили да је немогућ, исти они војници од свега четрдесет килограма, сада одморни и пуни енергије узимају пушке у руке и, кренувши тако у одлучујући јуриш ка свом огњишту пробијају непријатељске редове брже од француске коњице.За један мали народ ослобођење дедовине био је велики тријумф који је уједно донео огромне губитке.Страдало је око милион и пет стотина хиљада Срба, што се сматра једном од највећих катастрофа у историји човечанства.
      Инспирисан трагичном причом наших претходника, као и њиховом борбом за слободу и независност, господин Димитрије Стикић је 2012.године покренуо пројекат под називом „Стопама наших предака“у оквиру којег дечији часопис „Светосавско звонце“сваке године расписује конкурс.Реч је о идеји да се кроз рад са талентованом децом обрађује тема традиције, културе, православља, писма и језика, са посебним освртом на историјски период Првог светског рата и боравак Срба на Крфу од 1916.до 1918.године.На овом острву се сваког августа реализује петнаестодневна образовно-практична екскурзија на којој првонаграђени, поред упознавања са темом страдалништва, албанске голготе и животом ван домовине, имају задатак да обнављају или уређују спомен-обележја, сведоке једне велике трагедије и још веће победе.
      Захваљујући својим креативним идејама, прилику да виде, доживе и осете место повезано са небеским висинама и на њему оставе свој лични печат, овог лета добили су ученици наше школе.Стопама својих предака, у пратњи професора историје Драгише Стаменковића и вероучитељице Вајке Величковић, кренули су у уторак 14.августа након молебана служеног у Саборној цркви у Београду, као и благослова Његове Светости патријарха српског господина Иринеја.Летовањем су награђени победници конкурса на тему „Језик моје мајке“, затим ђаци генерација општине Стара Пазова и најбољи ђаци из веронауке у Републици Српској и Црној Гори.Читав пројекат осмишљен је тако да, поред одмора, деца науче историју свог народа, учествују у различитим креативним радионицама и обилазе важне историјске локалитете и споменике подигнуте у част страдалим Србима.
      Прво место сећања био је „српски Јерусалим“или Видо и Плава гробница, предео мора око овог малог острва у које су потапана тела палих јунака када на копну више није било места.Испред маузолеј-костурнице, подигнуте давне 1938.године, у којој се налазе касете са костима ратника који су били сахрањени на двадесет седам крфских гробаља, праћено стиховима Милутина Бојића, као и песмом Тамо далеко у извођењу младих Паланчана, професор Драгиша Стаменковић одржао је предавање из историје, које је многима натерало сузе на очи.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS

           У Гувији, пристаништу у којем су се српски војници и цивили искрцавали од 6.јануара до 5.априла 1916.године, поред спомен-плоче поклоњене грчком народу у знак захвалности, подигнуте су заставе и отпеване химне ове две братске земље.Недељом, као светим и нерадним хришћанским даном, обилазе се манастири и цркве широм острва где се ученици причешћују, почевши од Като Коракијане и споменика крајпуташа, на чијој је изради радио познати академски уметник Михајло Глигорић-Глиша у славу Гвозденог пука Моравске дивизије, преко предивне Палеокастрице на обали мора, до Сидарија, где су, поред цркве Светог Николе, посећени аква парк и Канал љубави.
     Током боравка на Крфу уређен је споменик борцима Дринске дивизије у Агиос Матеосу, а испред њега певано је опело и одржано још једно предавање из историје о храбрим Дринцима.У главном граду острва обилази се Српска кућа, музеј који садржи многобројне фотографије, документа и експонате којима се илуструје период Првог светског рата, као и спомен-плочу на месту где се некада налазио хотел Бела Венеција и седиште српске Владе.Ту је постављена тројезична табла, ознака новоформираног трга грчко-српског пријатељства, свечано откривена уз певање српске химне „Боже правде“.Поподневни часови проводе се на предивним крфским плажама на којима се, поред времена за купање и одмор, налази и времена за дружење и забаву-Агиос Гордиос, Глифада, Гувија, Ермонес, Барбати...
     Дани планирани за обављање активности унутар кампа испуњени су разним предавањима и радионицама кроз које деца могу на различите начине исказати своју креативност и таленат.Професорка из Шапца, Наташа Јовановић предавала је уметност лепог писања, Сузана Парента децу је учила чарима иконописа, а вероучитељ Владимир Радовић упознао их је са основама грчког језика.Историчар уметности, сликар и вајар Михајло Глигорић-Глиша је заинтересоване за акварел подучио овој сликарској техници, а вечери су улепшавале драмске радионице познате глумице Данице Тодоровић.Велико изненађење за све љубитеље историје била је посета кампу професора Филозофског факултета у Београду, доктора Милоша Ковића, који је поред стравичне приче коју је говорио присутнима о голготи наших предака, издвојио и времена за разговор и дружење са децом.Дани у кампу почињали су весело и у знаку радости, уз гитару и распевавање са Љубом Манасијевићем, аутором песме „Ој,Косово“, а вероучитељи Мирко Савић и Вајка Величковић,заједно са оцем Стеваном Митрићем често су подсећали на важност молитве и учили правим хришћанским вредностима.Марија Сталетовић говорила је о улози жене у Великом рату, професор Жарко Караџић одржао је предавање о НАТО агресији на Србију из 1999.године, а Михајло Симовић о фотографији, док је Богдан Бонџић упознао присутне са основним појмовима о филму и снимању.Слободно време испуњено је разним играма-кошарка, одбојка, фудбал, шах, микадо, а власник кампа господин Мораитис Лефтерис држао је неколико часова јахања.Посебно лице међу тренерима је Јелена Стошић, која је, поред јутарње гимнастике, била и учитељица пливања.Као и претходних година, посећен је и градоначелник града Керкире, господин Костас Николузас, за којег је припремљен пригодан програм у виду извођења старијих српских песама, али и оних насталих током Великог рата.
     Жупљани су на Крфу били једна од највреднијих група ученика и учествовали су у свим видовима уметничког изражавања.Једним великим албумом фотографија, Марија Благојевић је документовала важне догађаје експедиције, а Богдан Бонџић и Ђорђе Рилак су предивних петнаест дана претворили у филм, онај који се гледа без даха и са сузама у очима.Професор Драгиша Стаменковић припремио је више предавања о великим прецима уз помоћ Вука Џамића и Марије Сталетовић.Њена идеја да се са Крфа пошаљу писма и утисци одушевљене деце патријарху, председнику и премијерки Србије и председнику Републике Српске, остварена је кроз радионицу „Пишем ти писмо“, а период Великог рата Александровчани су на занимљив начин приближили присутнима кроз „Времеплов-дневник“.Посебно су се истакли у музичкој и ликовној секцији, а таленат за глуму показали су Светлана Бићанин, Вук Џамић у улози возача Миће и Марија Сталетовић и Анђела Милинчић у улози Снежане и Слободана, којима су насмејали све гледаоце.
      Ово путешествије, за многе једно од најлепших животних искустава, завршено је у среду 29.августа испред Саборне цркве у Београду.Бићанин Светлана, Благојевић Марија, Милинчић Анђела, Џамић Вук, Рилак Ђорђе и Бонџић Богдан заувек ће памтити причу коју им је Крф говорио, а како кажу, њихов задатак је сада пренети је другима, тако да се никада не заборави и да увек живи острво на ком спавају наши стари...Нове генерације ићи ће стопама својих предака, да би делом показали колико су поносни на њих, за сведочанство историји и будућим поколењима, уградиће још један камен у темеље пријатељства два народа, једног који је пружио братску топлину и доброчинство и другог, који је то доброчинство примио са вечном и неизбрисивом захвалношћу која траје и трајаће заувек.

Анђела Милинчић IV1

Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Октобар


РАДОСТ ЧИТАЊА...

      „Читалац проживи хиљаде живота пре своје смрти.Човек који никада не чита ,живи само један.“-Мартин Џорд.
      У циљу окупљања љубитеља књига у Београду се већ 63 године одржава Међународни Сајам књига.Са темом „Радост читања“, 21.октобра 2018. Године,отпочела је конвенција чији је циљ пропагирање љубави према читању.Традиционално, са великим одзивом ученика учешће у њој пружила је и СШ „Свети Трифун“. Уприличени доласком, имали су прилику да се сусретну са преко пет стотина домаћих, као и страних издавача,а широк асортиман књига пружио је свакоме шансу да пронађе адекватни избор. Преплављени позитивним утисцима, наши ђаци направили су мале,али веома значајне кораке у истраживању света литературе.Књига ће увек имати светлу будућност,а још важније, увек ће бити она која нам ту светлу будућност пружа.

Highslide JS

НАГРАДЕ ПРИСТИЖУ СА СВИХ СТРАНА...

      Дана 15. октобра 2018. године, конкурс дечијег часописа „Светосавско звонце“ под називом „Језик моје мајке“завршен је доделом награда која је уприличена у сали Руског дома у Београду.Програм је отворен најлепшим песмама које вуку корене из Великог рата у изведби ученика из Смедеревске Паланке, а уследио је и говор госпође Радмиле Мишев, уреднице часописа, којим је све присутне подсетила на наше претке и тако обележила стогодишњицу највеће трагедије у историји човечанства која је однела око милион и пет стотина хиљада српских војника и цивила.Ђаци победници, који су допутовали из различитих градова бивше Југославије, награђени су путовањем на Крф у оквиру пројекта „Стопама наших предака“, лаптоп рачунарима, мобилним телефонима, фотоапаратима, као и књигама.Специјални гост манифестације био је млади уметник и певач Бојан Маровић, који је најбољима додељивао поклоне и тако додатно улепшао овај скуп.Ученици наше школе су тада заблистали јер су нам донели чак три велика признања.Марија Благојевић заузела је треће место у категорији фотографија, Светлана Бићанин похваљена за цртеж који „говори“посебну причу, а ученици трећег разреда освојили су другу награду у категорији филм, остављајући за собом важну поруку-негујмо српски језик и сачувајмо српство.Ови ђаци су великим трудом и залагањем добили и поклон који је највећи од свих-мало „ходочашће“ на острву Крф и много нових другара.То ће им засигурно бити једно од најлепших животних искустава.

Пољопривредни сајам у Крушевцу

     Дана 6.10.2018. одржан је 11. Пољопривредни сајам у Крушевцу, који је по излагачкој понуди имао карактер најзначајнијег агробизнис догађаја централне Србије. На овом сајму учествовали су и ученици наше школе, који су изложили ученичке радове и на тај начин допринели промоцији и афирмацији.

Учесници: Милица Тодоровић, Стефана Михајловић III3
Координатор изложбе: Проф. Невенка Рилак
Помоћни наставник: Миланка Гашић

Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Новембар


ГЛИШИЋЕВИ ДАНИ

     Жупски округ је колевка великих људи, међу којима се посебно истиче писац Милован Глишић. У оквиру манифестације „Глишићеви дани“, која се сваке године одржава у Великој Врбници, расписује се конкурс, на којем учешће узимају ђаци Жупљани, како основци, тако и средњошколци.Ове године, на конкурсу су учествовали и ученици наше школе а Анастасија Блажић освојила је прву награду, књигу афоризама познатог српског писца Јована Арсића.Ово признање ју је инспирисало да се посвети писању, ради још више, и наредних година у школу донесе још много оваквих награда.

ЈЕДНА КАП МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ СВЕ...

     Црвени крст Александровац је, 21.новембра 2018.године, у нашој школи организовао добровољно давање крви, са циљем да се помогне људима којима је помоћ најпотребнија.Даваоци крви су могли бити сви пунолетни ученици, као и професори, који су се појавили у великом броју и показали своју хуманост.Велика је срећа знати да смо некоме спасили живот и вратили му осмех на лице, а за то ћемо имати прилику у априлу наредне године када ће бити реализована још једна акција добровољног давања крви.

ТАКМИЧЕЊЕ У ФУТСАЛУ

      Наша школа ниже велике успехе, како на пољу науке, тако и у групним спортовима. Ова година свакако ће остати упамћена као „година футсала“, јер су нас наградама и постигнутим головима обрадовали и дечаци и девојчице. На окружном такмичењу у Крушевцу, обе екипе нашле су се на врху листе, чиме су себи обезбедиле пласман на међуокружно такмичење. Ђаци предвођени професорима физичког васпитања Николом Миљковићем и Сашом Марковићем, освојили су другу и трећу награду, али нису добили прилику да представљају своју школу на државном такмичењу.Ово велико признање мотивисало их је да, већ сада, почну тренирати и спремати се за наредну годину, јер верују да могу остварити још веће успехе.

Highslide JS Highslide JS

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

      У среду, 7. новембра, у Oсновној школи „Аца Алексић“ у Александровцу, одржан је фестивал науке,а учешће су узели, како ђаци основних школа, тако и средњошколци.Циљ овог догађаја јесте показати важност науке и моћ знања, али и научити млађе генерације новим стварима.Велику помоћ у реализовању пројекта пружиле су професорке хемије, Драгана Богојевић и Лора Павловић, са којима су ученици изводили различите експерименте.Овакав вид предавања је веома занимљив, а посебно нас радује вест да је посета фестивалу многима била инспирација да се посвете природним наукама и прошире своје знање на неке нове области.

Highslide JS Highslide JS

Јануар


ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА И ЛИКОВНИХ РАДОВА

     Изложба фотографија организује се сваке године поводом Дана Светог Саве и Дана школе у оквиру рада Фоторепортерске секције, а уз помоћ стручног сарадника из области ликовне културе и уметности и ликовне секције. Поводом дана Светог Саве, изложба је отворена у Завичајном музеју Жупе 27.01.2019. године у 18 часова. Изложбу је отворио директор музеја Иван Брборић, а отварању изложбе је, поред наших суграђана, присуствовало више од двадесетак ученика и професора. Отварање изложбе је пропраћено медијски и пригодан прилог објављен у Жупској хроници, 247. емисији и на сајту наше школе. Изложбу су реализовале Наташа Ралић, руководилац фоторепортерске секције и професор ликовне културе, Софија Пејић.

Highslide JS

СВЕТОСАВСКИ ТУРНИР

     Традиционални Светосавски турнир наше школе подржао је, и ове године велики број ученика и професора. Такмичио се велики број одељења, а борба је до самог краја била интересантна. Групе су као и сваке године одлучене жребом. Утакмица за треће место била је веома неизвесна. Одељења III6 и IV3 су играла нерешено 1:1, а победу одељењу III6 донели су пенали. Финале је такође било веома узбудљиво. Такмичила су се одељења II2 и III2, а коначан резултат био је 1:0 у корист II2. Као и сваке године, проглашени су и најбољи играчи. Титулу најбољег играча на турниру понео је Матеја Ћоћић, док је најбољи стрелац био Павле Савковић. За најбољег голмана изабран је Димитрије Кљајић. Крај турнира симболично је обележен утакмицом матураната против професора. Славили су матуранти резултатом 5:2. Наша школа је још једном показала колико држи до спорта и афирмације ученика на том пољу. Ученици који су били задужени за организацију самог турнира одрадили су сјајан задатак. Драго нам је да наша школа подржава овакве активности и надамо се да ће их у будућности бити још више.
Миљан Симић 1/2

Highslide JS Highslide JS Highslide JS

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ

     Дан посвећен првом српском архиепископу, Светом Сави, обележен је 27.јануара у амфитеатру наше школе.Свечаности су, поред професора и директора школе, присуствовали и ученици,.Припремљен је и пригодан програм у организацији професора српског језика,Снежане Арсић и Сање Луковић,као и професора музичке културе Неде Илић..Колачари,професори информатике,предали су колачарство за следећу годину стручном већу пољопривредне струке. Овај догађај улепшало је сечење колача, као и тропар Светом Сави. Школска слава је и ове године прослављена у радости, а искреном молитвом успели смо да сакупимо довољно енергије да учимо и радимо, као и да се радујемо сваком новом дану.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Фебруар


ШЕШИР ПРОФЕСОРА КОСТЕ ВУЈИЋА

     

Highslide JS

Дан школе – Свети Трифун

     Ученици наше школе су заједно са својим професорима и гостима свечано обележили Дан школе – Светог Трифуна. Тим поводом је 13.02.2019.године у Дому културе “Милосав Буца Мирковић” одржана Свечана академија, а на дан Светог Трифуна, 14.02.2019.године, у амфитеатру школе је приказан пригодан програм и обележен Дан школе како доликује имену светитеља чије име она носи.
У сали Дома културе, прво је приказан кoлажни филм у режији професорке Наташе Ралић, који је присутне подсетио на значајне активности и личности из живота и рада школе, некада и сада.Филм је изазвао снажне емоције и био одличан увод у даљи програм.Водитељи су истакли да школа слави 93. рођендан и да је образовала 26 генерација најбољих винара и подрумара, као и других образовних профила.Учесници су заблистали на сцени, својим водитељским, глумачким и певачким способностима, а посебно они ученици који су приказали део из драме “Шешир професора Косте Вујића”.
Директор школе, професор Бранко Рајчић је поздравио присутне, а затим у име школе потписао два протокола о сарадњи са ЈУ Средњом стручном школом из Бара, Црна Гора и са Пољопривредном школом Приштина-Лешак, као и Повељу о братимљењу са Средњом школом “Горче Петров” – Кавадарци, Македонија. Публика је била одушевљена и са свих страна се чуло да је све било по мери, професионално, са укусом и веома добро увежбано. Сви су били задовољни, посебно организатори, који су и ове године показали висок степен одговорности, професионалности и љубави према својим ђацима и школи, а то су професорке: Снежана Арсић, Сања Луковић, Неда Илић, Наташа Ралић и Софија Пејић.
Присутни су имали прилику истог дана да погледају изложбу ликовних радова и фотографија наших ђака.
У амфитеатру је, 14.02.2019.године приказан пригодан програм и молитвено обележен празник Свети Трифун,заштитник школе, породице и деце, виноградара и винара. Свечаности су присуствовали представници свештенства, бројни гости, професори, радници школе и најуспешнији ђаци у току претходне школске године.
Након молитвеног обреда, директор школе, Бранко Рајчић, је поделио награде ученицима и њиховим професорима који су постигли значајне резултате на републичким такмичењима.
Посебан поклон и најискреније честитке, добила је професорка математике, Даница Џамић, која је у току школске године отишла у пензију.Организацији прославе, поред већ поменутих професора, значајан допринос је дала и професорка веронауке, Вајка Величковић.

Извештај припремила Јелисавета Сауловић III/2

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

ПЕСНИЧЕ НАРОДА МОГ

     Средња школа “Свети Трифун “ са домом ученика је и ове године била домаћин Општинског такмичења рецитатора. Надметање је одржано 26.03.2019. године у амфитеатру наше школе,у организацији културно просветне заједнице “Жупа”. Велика заинтересованост ученика ,њихов таленат и добра припрема, задала је жирију тежак задатак при одлучивању победника. Треће место у категорији ученика средње школе добила је Јана Савковић, ученица првог разреда гимназије. Друго место заузела је Мартина Арсић, ученица трећег разреда гимназије. Најбоља међу такмичарима, ученица четвртог разреда гимназије, Ања Чолић, заслужено је освојила прво место, са песмом “Светлост, изненада” Бране Петровића.
Нису само ученици наше школе, као најстарији били маестрални, већ су и млађе категорије биле на врхунцу свог задатка. Искрено се надамо да ће се што више усавршавати и да ће неки од њих наставити стопама наших ученика. Задовољство је видети толико деце на једном месту која негују и чувају српску поезију. Очекујемо велики одазив и наредне године, а нашим ученицама које су се пласирале на Окружно такмичење желимо пуно успеха и што бољи пласман.
Јелисавета Сауловић
Мартина Арсић

Highslide JS Highslide JS

Април


МЕДАЉЕ У НАШИМ РУКАМА

     Ученици наше школе су још једном показали колико су вредни и посвећени спорту. Постигли су сјајне резултате у џудоу, на регионалном такмичењу које је одржано у Београду. И девојке и дечаци, осветлали су образ наше школе у овом спорту.
Александар Ћалић освојио је треће место у категорији +90 килограма, а у истој категорији друго место освојио је Душан Радосављевић. У категорији -90 килограма најуспешнији био је Андреја Филиповић, освојивши треће место.
Тијана Протић освојила је прво место. За њом, на другом месту била је Јана Николић, а треће место припало је Валентини Микић. Ученици наше школе заслужено су кући понели медаље за сва три места и у мушкој и женској категорији.
Све честитке и похвале нашим ученицима и желимо им да у будућности постигну још боље резултате и на тај начин подигну свест о лепоти овог спорта.
Миљан Симић 1-2

Highslide JS Highslide JS
Highslide JS Highslide JS

МАКЕДОНЦИ У ЖУПИ

     Средња пољопривредно-шумарска школа „Ђорче Петров“, Кавадарци, Македонија, потписала је протокол о сарадњи са нашом школом, према којем се једном годишње врши размена њихових и наших ђака.За недељу дана, они имају прилику да се упознају пре свега са другачијом средином и народом, а потом и да се усаврше и стекну нова знања у области пољопривреде и виноградарства.
Ове године Жупу је посетило пет ученика и два професора из Македоније: Славица Митрева, Марија Темова, Ангел Лазов, Митре Митревски, Мите Петров, Коце Попов и Горан Керов.Ученици су смештени у школском дому, где су упознали много нових пријатеља који су им помогли да упознају чари Александровца и да употпуне своје слободно време. Поред слободног времена ученици су имали испланирано време за рад и учење.
Ученици из Македоније су имали практичну обуку вожње трактора. Поред тога имали су различите вежбе у школској лабораторији где су испитивали жупско вино, посетили су Музеј винарства и виноградарства а и многе винске куће. Један дан издвојен је и за посету Врњачке бање, великог туристичког центра Србије.
Свако путовање вреди много у животу, јер путујући стичемо нова искуства и ширимо своје видике.Размена ђака је зато једна велика прилика и искуство које нас научи многим добрим и лошим стварима, што је свакако велики плус у животу.Македонци су Жупу напустили срећни, задовољни, са много новосклопљених пријатељстава и са пуним рукавима знања које ће им много помоћи у даљем школовању.
Анђела Милинчић IV1

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

РАЗМЕНА УЧЕНИКА 2019

     Стручна размена ученика и наставника наше школе са школом “Ђорче Петров” у Кавадарцима постала је традиција будући да се одржава већ осам година. Ово је јединствена прилика да ђаци упознају и размене искуства са вршњацима истих интересовања.
Осмогодишња размена одвијала се у периоду од 15. до 20. априла када су професорке Снежана Митровић и Сања Ивљанин са пет ученика биле угошћене од стране ове македонске школе.Богат програм омогућио им је обилазак савремено опремљених школских лабораторија, приватних и школских винарија, школског полигона за вожњу трактора и Пољопривредни факултет дисперзираних студија-Штип. Важно је поменути да су слушали корисна предавања на тему: “Карактеристике Тиквешког комплекса“ о највећој винарији на Балкану-Тиквеш, коју су имали прилику да посете уз дегустацију вина .Обишли су и винарију „Попова кула“ у Демир Капији, поред које се налазе ексклузивни апартмани који су називе добили по сортама грожђа, као и винарију „Краљица Марија“ подигнуту давне 1928. године од стране Александра I Карађорђевића.
„Размена ученика и пут у Македонију учинили су да постанем свеснија себе.Више сам научила о себи на овом путовању него било где другде.Уверило ме је да могу да утичем на то да се ствари дешавају.“-изјавила је једна од ученица која је била део ове размене ђака.
Јелена Сталетовић I2

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

МАСКЕНБАЛ

     Поводом првог априла, Светског дана шале, Средња школа „Свети Трифун“са домом ученика организовала је маскенбал, а ове године тема је била модни стил и музика '60,'70,'80,'90 година прошлог века.Својим маскама, ученици су показали креативност и интересовање за задату тему, а неки од њих били су готово непрепознатљиви. Најбоље маске бирао је жири у саставу професора: Софија Пејић, Весна Бекрић, Неда Илић, Милан Митић и Раде Савић.
У категорији појединачних маски титулу најбоље мушке маске однео је Александар Ракић,ученик одељења I-2,док је награда за најбољу женску маску отишла у руке ученици III-2,Мартини Арсић.У категорији групних маски треће место припало је одељењу III-1,који су моду и музику из '60-их приказали на један врло поучан начин. Друго место заузело је одељење II-2 са својим приказом '80-их година.
Спектакуларна кореографија која је све подигла на ноге и одлични костими из '90-их оставили су на жири најјачи утисак. Одељење IV-1 је заслужено заузело прво место у категорији групних маски.
Маскенбал је и ове године достигао свој врхунац и показао колико су ученици наше школе креативни и оригинални.
Тамара Карајовић III-2

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Мај


ЕКОЛОШКА СЕКЦИЈА

     Еколошка секција привлачи ученике наше школе, љубитеље природе и заштите простора у коме живимо, на активности везане за овај аспект интересовања.Од оснивања секције 2011.године ђаци су, без обзира на смер образовања, показали велико интересовање за екологију, заштиту животне средине и остале активности праћене учешћем у овој секцији.
Оснивач секције, професорка биологије, Јасмина Пејић, веома је поносна на сва достигнућа и успехе који прате младе чланове овог, љубављу поткованог друштва и веселе организације.Ученици радо постају чланови дружине и уживају у обради разних тема о биљкама, животињама и очувању животне средине и буђењу свести о истој.
Сваке године, организују се интересантне и поучне стручне екскурзије,у којима ђаци уживају и радују се свакој следећој на коју ће отићи током свог школовања.
Обедска бара,Увац,Стара Планина,само су неке од дестинација које су посетили.Поред дводневних стручних екскурзија,присутни су и занимљиви пројекти на Дан заштите планете Земље,који је већ постао традиција у нашој школи.
Катарина Радовић I1

Highslide JS Highslide JS Highslide JS
Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Хајде свете буди дете!

     У циљу да наше најмлађе упознамо са лепотама природних наука 30.маја 2019. године се у нашој школи одржао креативни научни фестивал под слоганом „Хајде свете буди дете!“. Ученици свих генерација су кроз занимљиве експeрименте показали како математика, хемија и биологија могу бити итекако занимљиве.
Предшколци из вртића „Наша радост“, били су одушевљени разноврсним огледима и триковима наших средњошколаца, а одушевљење је било обострано с обзиром да су њихове креативне игрице и мозгалице оставилe велики утисак на нас.
Наши математичари показали су нам комплексност бројевних трикова, а биолози и хемичари бацили су осврт на једну од најрелевантнијих тема данашњих генерација - екологију. Кроз краткометражни филм ученика II-2 уочили смо незанемарљиве последице које наша непажња оставља на околину и како то можемо променити.
Захвалницу за то што се увек труде да нам покажу занимљиву страну учења одајемо нашим професорима- Драгани Богојевић, Јасмини Пејић, Оливери Голубовић и Младену Гашићу.

Highslide JS Highslide JS Highslide JS Highslide JS

Јун


Арт Фест

     Инспирисана лепотама уметности ентузијастична омладина Александровца организовала је бећ трећи по реду успешни Арт Фест - манифестацију која за свој циљ има експанзију уметничких дела, кренувши од фотографија и уметничких слика, преко позопишта и па чак и филма.
Фестивал је отворен рециталом, који је испраћен упечатљивим уметничким перформансом са противнасилним мотивима - "Ширимо љубав". Акварел радионица, исцртавање мурала, осликавање лица биле су једне у низу креативних активности за наше најмлађе, а нешто озбиљније књижевно вече обележено је уз песме и најбоља жупска вина. Ова манифестација пружила је прилику и неафирмисаним уметницима да искусе своје прве изложбе фотографија и уметничких слика и цртежа. Симболично, фестивал затворен је у недељу, 2. јуна, доделом захвалница, диплома као и пројекцијом краткометражних филмова.
Арт Фест из године у годину постаје богатији и разноврснији и ширивши поруку љубави према јувенилној и квалитетној уметности оплемењује културни живот Жупе.

Highslide JS Highslide JS


Наша пролећа 10. издање, 2019. година


Претходна издања часописа Наша пролећа