У марту 2017. године, у амфитеатру Средње школе ,,Свети Трифун“ са домом ученика, одржано је више предавања поводом пројекта ,,Стопама наших предака“,идејног творца господина Димитрија Стикића у оквиру “Светосавског звонца”.

Организатор и реализатор предавања, проф. историје Драгиша Стаменковић, заједно са вероучитељицом Вајком Величковић и проф. српског језика Снежаном Арсић,окупио је више стотина ученика и колега, који су имали несвакидашњу прилику да у једном часу виде корелацију историје, веронауке и књижевности.
Ово је била сјајна прилика да ученици који из књижевности обрађују песму Милутина Бојића ,,Плава гробница“, али и они који ће се тек сусрести са њом, чују више о историји српског народа,голготи коју је прошао и боравку на Крфу.Песма ,,Плава гробница“ постоји да нас подсети, да се не заборави, да су ,,тамо далеко“ српски војници , зарад наше данашње слободе, дали своје животе. Слике величанственог острва, деце упошљене рестаурацијом обележја наших војника ,као и оне настале у време самог рата смењивале су се на платну иза предавача који већ годинама у назад уз пројекат “Стопама наших предака” упознаје ове вредне младе људе са њиховим дедовима као и са свим оним што су награђени ученици могли видети на оПредавању поводом пројекта ,,Стопама наших предака“, присуствовао је и директор школе Бранко Рајчић , који се обратио присутнима и дао безрезервну подршку ученицима и будућим учесницима конкурса “Светосавског звонца”.
О часопису “Светосавско звонце”, православљу, јединству нама као породици, њиховом традиционалном конкурсу, учешћу наше школе, освојеној другој награди и путовању на Крф, говорила је вероучитељица Вајка Величковић. Захваљујући њој, данас говоримо о пројекту ,,Стопама наших предака“. С Божјом вољом и допуштењем, покренула је идеју учешћа на конкурсу Светосавског звонца. На прави начин, као што и уме сваки добар вероучитељ, истицала је значај заједништва, вере, слоге, јединства и љубави.

Волели бисмо да напоменемо и један догађај који пуним правом можемо ословити са “мало чудо”.
Наиме, у току недеље предавања о Крфу, нашој историји и пројекту “Светосавског звонца” у цркву “СВИХ СРПСКИХ СВЕТИТЕЉА ,ПРОСВЕТИТЕЉА И УЧИТЕЉА”, у Александровцу ,из Хиландара пренет је део моштију Светог Спиридона, заштитника града Крфа.Папуча са утканим моштима овог значајног Свеца ,својим благим мирисом уливала је веру у срца ,док се у тишини црквених зидова могло чути шапутање молитве.
Можда се није случајно догодило, да у исто време спознамо и световну и духовну историју –али то је на вама да одлучите! .
Указати на значај овог светог места и поклонити се прецима-не заборавити и бити заједно, је основни циљ и мисија свих нас.
Ако смо овом приликом бар мало пробудили свест ових младих људи, ако смо уочили једну нову,јачу искру у њиховим очима-успели смо -они неће заборавити!
Серијал предавања је и позив за учешће на конкурсу Светосавског звонца, а тема ове школске године је ,,Корени“. (Првонаграђени учесници овог конкурса ће опет ,,Стопама наших предака“ на острво Крф и незаборавно дружење са Крфљанима, вршњацима, професорима и Светосавским звонцем.

проф. српског језика и књижевности
Снежана Арсић