„Уврх села Велике Врбнице, чак горевећ под планином Вратарномвиди се одовуд, с Латковачких погледи, скромна сеоска кућица и уз њу две-три зградице. То је кућа удовице Мионе.“

Овим речима, Милован Глишић започео је најлепшу српску реалистичку приповетку „Прва бразда“.

У част истоименог јунака ове приче и српских мајки, ове године, као и годинама уназад, 18. октобра у Великој Врбници, на темељима Мионине куће, одржани су „Глишићеви дани“, где су се у смањеном броју окупили поштоваоци и мештани.

Уводну реч имали су домаћини Родољуб и Горан Џамић, док су након њих ученици са професорима Средње школе „Свети Трифун“ са домом ученика, као и од прве године постојања манифестације, одржали пригодан програм.

Овогодишњи програм изведен је уз максимално поштовање мера прописаних од стране локалних власти услед актуелне здравствене ситуације. Проф. Драгиша Стаменковић, заједно са ученицима Ањом Николић I1 и Вуком Џамићем II1, одржао је пригодан програм, уз аудио снимак начињен на једној од проба, у којој су учествовали и ученици: Анђела Алексић III2, Теодора Давидовић I2, Стефан Живковић II1, Матија Ковачевић III1, Невена Минаковић IV1 и Тијана Угринић III2. По завршетку њиховог излагања, присутнима се обратио Димитрије Стикић, члан Српске православне цркве и покретач пројекта „Стопама наших предака“, као и парох протојереј Вукман Петровић, који је дао благослов да се овај и овом слични догађаји развијају и множе.

Надамо да ће и наредне генерације, у бољим околностима, настојати очувању ове традиције годинама испред нас.

 

Вук Џамић II1

Координатор новинарске секције, проф. Снежана Арсић