Писмо=глава
 ,,Није ствар у томе колико књига кошта. Ствар је у томе колико кошта тебе да је не прочиташ.“

-Џим Рон

Ове године је, у циљу окупљања писаца, издавача и љубитеља књига, одржан 64. Међународни Сајам књига у Београду. Ова надалеко позната књижевна манифестација отпочела је 20. октобра 2019. године под слоганом ,,Писмо=глава“. Традиционално, учешће на Сајму пружио је и велики одзив ученика СШ ,,Свети Трифун“ који су се, како кажу, вратили преплављени позитивним утисцима.

 ,,Драго ми је што наша школа сваке године организује једнодневни обилазак Фестивала књига. Многи ученици, заправо, нису ни у могућности да на неки други начин посете овај догађај који је, скакако, вредан обиласка, тако да мислим да је ово савршена прилика да проведемо дан ван школе или свог кревета.“, каже ученица другог разреда Гимназије која је, како наводи, одушевљена широким асортиманом књига који нуди адекватан избор за свакога.

Сви који су били у прилици да посете Београдски Међународни Сајам књига могли су се сусрести са преко пет стотина домаћих, али и страних аутора. Нашим ученицима, као и свим осталим посетиоцима, били су омогућени најпримамљивији наслови уз повољне и приступачне цене, као и дружење са писцима. И овогодишњи Сајам је, као и сваки претходни, имао значајан допринос развоју језичке културе и ширењу писмености код свих генерација.