У понедељак, 28. децембра 2020. године, одржано је свечано онлајн проглашење победника конкурса за календар развојног програма ЕУ ПРО за 2021. годину, под називом „Солидарност нас спаја“. Јединствени циљ конкурса био је да подстакне средњошколце да сликовито прикажу свој свет у години пандемије, као и начин на који они доживљавају изазове које су нове околности поставиле пред цело друштво.

На конкурс је пристигло 211 ликовних радова из 54 средње школе из 38 градова и општина. Награђено је 12 аутора најбољих радова, као и школа која се посебно ангажовала током трајања конкурса.

Николина Марковић, ученица Средње школе „Свети Трифун“ са домом ученика, једна је од добитника награде у оквиру овогодишњег ликовног конкурса, уз поруку „Заједно штитимо здравље“.

Матеја Норчич Штамцар, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији, истакла је да су радови који су пристигли ове године на неки начин посебнији, зато што приказују колико је нова стварност значајно променила опште прихваћену реалност и приоритете.

Европска унија, у сарадњи са Министарством за европске интеграције, већ више од десет година подржава ово ликовно такмичење и на тај начин мотивише младе да буду активни учесници у важним друштвеним темама, а уједно их и подстиче да испоље своју креативност и награђује оне најталентованије, као и школе које су посебно ангажоване у креативном раду са младима.

Честитамо свим учесницима и добитницима награда у овом конкурсу, са жељом да се њихова порука далеко чује.

 

Јана Бићанин III2

Координатор новинарске секције, проф. Снежана Арсић