Овогодишње квиз такмичење под називом „Знаменити Срби“, наставак је успешног Међународног квиз такмичења „Немањићи“ које је први пут одржано 2019. године. Право учешћа узеле су екипе из Републике Србије, Републике Српске, Црне Горе, региона и српске дијаспоре. Јединствени циљ овог такмичења је очување српског културног идентитета.

Пријављено је укупно 229 екипа из 13 различитих земаља. Свака екипа састављена је од три члана. Пропозиције квиза обухватају четири дела такмичења: први и други квалификациони круг, као и полуфинално и финално такмичење.

Дана 19. децембра 2020. године, одржан је први круг такмичења, када се 50 најбоље пласираних екипа квалификовало у други круг.

Учешће су узеле и две екипе из наше школе. Екипа „Витез“, у чијем су саставу Зорана Павличевић I1, Лаура Жарковић I1 и Никола Јовановић I1, заузела је 18. место, док је екипа „Престолонаследници“, коју чине Ања Николић I1, Теодора Давидовић I2 и Лазар Рилак I1, освојила 5. место. Обе екипе су стеченим знањем, уз велику помоћ и подршку професора Драгише Стаменковића, обезбедиле пласман у другом кругу такмичења.

За наше ученике, учешће и остварени резултат у досадашњем делу пројекта представљају значајно искуство и велики успех. Други круг планиран је за другу половину децембра 2020. године. Желимо им много среће и у наставку такмичења и да на што лепши начин представе себе и нашу школу.

 

Лазар Рилак I1

Координатор новинарске секције, проф. Снежана Арсић